Entrada anterior
Torna a estar obert el registre de nous blocs
Entrada següent
Constituït el Jurat del Premi Web 2006

Subscriure-us o subscriure-vos?

La utilització de pronoms febles és un dels trets distintius del català. No és d'estranyar que costi tant utilitzar-los correctament.

Els qui hem après el català com a segona llengua tenim tendència a oblidar-nos dels pronoms febles adverbials hi, en. Per exemple quan algú ens demana “Vols jugar a cartes?” ens oblidem que és normatiu emprar el pronom hi i dir “Sí, hi vull jugar” o “No, gràcies, no hi vull jugar”. Els qui tenen el català com a primera llengua a vegades pequen per excés.

Però allà on tothom sol tenir dubtes és en la forma que han d'agafar els pronoms em, et, li, ens, us i els darrera dels verbs (enllaç a PDF). Per exemple, què es diu: veure-us o verure-vos? Amb la popularització de les llistes de distribució i les fonts RSS, s'ha fet molt habitual la construcció subscriure-us, tal com podem constatar fent una recerca amb Google. Una segona recerca a Google ens mostrarà que més de la tercera part de les vegades s'utilitza la forma incorrecta subscriure-vos.

Que n'és, de difícil, el català!

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Menú