Entrada anterior
Que me'n vaig a s'Esclop!
Entrada següent
“Assaig general” de la CALA D'EGOS TRAIL RUN & SWIM

M'ha picat un peix aranya!

Família, Natació

Dijous horabaixa, caminant per la platja de Sa Canova, Colònia de Sant Pere, dins de l'aigua, vaig tenir la mala sort de patir la picada d'un peix aranya al dit gros del peu dret. No el vaig veure però pels símptomes, estic quasi segura que va ser un exemplar d'aquesta perillosa espècie marina.

De primer vaig pensar que m'havia fet un petit tall amb algun vidre o pedra punxeguda, i no li vaig donar gaire importància, però aviat el mal va créixer i em va obligar a sortir de l'aigua i estirar-me. El pobre Ramon i tots els amics amb qui hi era, incloent un metge, es van espantar bastant perquè inicialment la cosa pintava força malament: el dolor era insuportable, el dit es va inflar bastant i es va posar vermell i morat. Em va anar bé romandre estirada amb la cama aixecada, intentar relaxar-me, prendre un Ibuprofeno i aplicar-me un poc de pomada Traumel (Arnica Montana) medicaments que duc al mini botiquí d'emergència que utilitzo quan fem entrenaments de muntanya i que per sort duia a la motxilla. Sembla que la picada va ser lleu i al cap de dues hores va minvar i em va permetre anar caminant fins als cotxes que teníem aparcats a un quilòmetre de distancia. Al vespre pràcticament ja no sentia cap dolor i a hores d'ara només queda un poc de vermellor i un dolor residual insignificant.

He cercat informació sobre les pautes a seguir després d'un incident com a quest i es veu que el millor és aplicar calor ja que la neurotoxina és termolàbil i la calor la desactiva. Possiblement la calorada que feina dijous va ajudar a minvar el dolor. Aquestes són les passes que recomanen seguir:

  1. Demanar ajuda al company o persona més propera perquè ens assisteixi.
  2. Retirar les espines si n'hi ha i esbandir amb aigua de mar.
  3. No aplicar fred local, ni torniquets ni incisió-succió de la ferida, augmenten el risc de rares complicacions vasculars posteriors (necrosi tissular, gangrena) i infeccions.
  4. Prendre l'analgèsic d'acció més ràpida i potent de què disposem, aconsellaria un derivat mòrfic tipus tramadol (comp. de 50 mg) que hem d'incloure a la farmaciola. En cas de vòmit repetir la dosi.
  5. Comunicar al 061 l'esdeveniment perquè informin al Centre de Salut més proper que ens dirigim cap allà sense demora, amb la finalitat que vagin preparant una cuba o banyera amb aigua a 45-50 graus on hem d'introduir el membre afectat fins 30 minuts (el que aguantem sense cremar) ja que la neurotoxina és termolàbil i la calor la desactiva, alleujant la simptomatologia.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed