Elena Vera

Bloc personal de la webmaster de BalearWeb

Black Hat SEO: el màrqueting fosc d'Internet

elenavera | 04 Novembre, 2005 11:45 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

Black Hat SEO

Ja fa temps que teníem a mig redactar un article sobre el "Black Hat SEO". Avui, per fi, ens hem decidit a publicar-lo. El repodueixo a continació.

Black Hat SEO: el màrqueting fosc d'Internet

Estratègies de posicionament fraudulentes

Un Black Hat Hacker és un hacker sense ètica. El terme Black Hat també s'aplica dins del camp del SEO (Search Engine Optimization), és a dir al món del màrqueting d'Internet. Així, un Black Hat SEO és una persona que intenta millorar la visibilitat d'una pàgina web als buscadors d'Internet fent trampes, enganyant els motors de recerca i els usuaris. Google, igual que la majoria de motors de recerca, penalitza aquesta pràctica, també coneguda com a Spamdexing, i encoratja els usuaris d'Internet a denunciar els casos sospitosos.

Les tècniques Black Hat SEO més habituals són la inclusió de paraules clau de forma oculta per incrementar artificialment la seva densitat i la inclusió d'enllaços amagats amb l'únic objectiu de millorar el PageRank de les pàgines enllaçades. Els àmbits d'Internet on trobem més casos de Black Hat SEO són els que generen negoci, els que mouen diners. Com és lògic, a les Illes Balears el sector que concentra més casos de Black Hat SEO és el turístic. La lluita per obtenir les millors posicions per la paraula clau Hotel acompanyada del nom d'alguna Illa o d'algun nucli turístic destacat és ferotge. De fet, totes les paraules i cadenes de text relacionades amb el sector de l'allotjament són força competitives.

Tot i que Google assegura que fa tot el possible per esborrar del seu índex les pàgines que practiquen el Black Hat SEO, no és gens estrany trobar entre les primeres posicions dels resultats de recerca alguna pàgina optimitzada de forma fraudulenta. I tampoc és estrany trobar casos de Black Hat SEO a pàgines web d'institucions i empreses de prestigi. Podem veure alguns exemples de tècniques fraudulentes a la web Firstsunmallorca de l'Associació Hotelera de Capdepera. Observant el codi font de la web o visualitzant la pàgina sense full d'estil descobrirem que inclou gran quantitat de paraules clau, algunes totalment enganyoses com ara Lloret de Mar, Salou, Benidorm i Marbella (captura de pantalla 1 / codi font), i enllaços ocults a d'altres empreses (captura de pantalla 2 / codi font). Continuant amb les associacions hoteleres, es troben més exemples de Black Hat SEO a la web visitcalamillor.com de l'Associació Hotelera Badia de Cala Millor. Aquí també s'utilitza la tècnica d'ocultar paraules clau i enllaços (captura de pantalla 3 / codi font) amb l'objectiu de millorar la presència als cercadors de la pròpia web i de les webs enllaçades.

Altres exemples de Black Hat SEO els trobem a la web Rustic Rent (captura de pantalla 4 / codi font), Hotel Lago Garden (captura de pantalla 5 / codi font), Toibiza (captura de pantalla 6 / codi font)... En alguns casos l'únic que apareix de forma oculta són enllaços a webs d'altres empreses, com és el cas de l'Hotel Valldemossa (captura de pantalla 7 / codi font) que només afavoreixen les webs enllaçades. I és que en la majoria d'aquests casos el propietari de la web no sap què s'amaga darrera la seva pàgina i és víctima de les males pràctiques d'algunes empreses de màrqueting que intenten manipular injustament els resultats dels motors de recerca.

Com explica el mateix Google, abans de contractar a una empresa de màrqueting d'Internet o SEO, es recomana realitzar algunes consultes sobre el sector i tenir molt clar quines estratègies de promoció s'utilitzaran.

Observacions tècniques: les captures de pantalla s'han realitzat amb el navegador Mozilla Firefox, emprant l'opció "View" -> "View Style" -> "No Style". La visualització del codi font es fa través del servei online Dan's Viewer. D'altra banda, com a prova del contingut del codi font en el moment de publicar aquest article s'han s'han realitzat diverses captures signades amb TimeStamp mitjançant el servei Firmpage.

Comentaris

Jaume Lafont

Google és un perill públic

Jaume Lafont | 01/01/2006, 13:47

És curiós que Google avisi sobre un problema que si Google no existís tampoc no existiria. No vull ser apocalíptic, però em fa pànic que un cercador, Google, sigui la mesura de la presència d'una determinada informació a la xarxa, o directament al món. Ara mateix Google ja interfereix en les cerques locals d'informació d'una forma absurda per xuclar cèntim a cèntim, tots els euros del món. És ridícul que la forma més ràpida de localitzar informació del nostre barri des del nostre barri sigui passant per Google i corrent el risc d'empassar-nos un bon glop de publicitat. És Google el Gran Germà?
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb