Elena Vera

Bloc personal de la webmaster de BalearWeb

Fotos, imatges i drets d'autor

elenavera | 08 Octubre, 2004 07:37 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

Deixant de banda les qüestions legals, trobo de mal gust una pràctica molt estesa a Internet consistent en cercar imatges i utilitzar-les a tort i a dret, sense ni tan sols citar el nom de l'autor, ni la pàgina d'on s'ha extret. Amb la popularització dels blocs, aquesta pràctica encara s'ha estès més i crec que demana una reflexió. Quin dret tenim a utilitzar el treball d'altres persones sense ni tan sols esmentar la seva autoria? Al món acadèmic s'insisteix molt en citar la bibliografia utilitzada, però crec que no s'insisteix prou en el tema de les imatges. Ja a l'escola, aprenem a retallar i enganxar imatges extretes de revistes, llibres, etc. i poques vegades citem d'on les hem tret. Quan aquests treballs no surten de l'àmbit escolar o personal, això no suposa un greu problema. Però en el moment que els treballs es comencen a publicar a la xarxa, la situació canvia, ja que les imatges queden a l'abast de tothom. Encara que l'autor no indiqui que les imatges estan protegides amb copyright, crec que sempre s'hauria d'esmentar l'autoria de les imatges, i si l'origen és una web, també s'hi hauria de posar un enllaç.

Comentaris

Tagarinet

Tagarinet

Tagarinet | 08/10/2004, 09:59

Jo soc de l'opinió contrària. La SGAE és un invent modern per sucar diners. No té sentit. En temps de Martorell, copiar (o manllevar) era una pràctica escaient per difusió de la cultura (Allò que és bo, que ho siga per a tothom). Igual en literatura, música, fotos, etc. Si l'autor crea art per diners, que cobre pel original. Cobrar per les còpies és una tasca editorial, de producció i no d'autor.
Elena

Re: Tagarinet

Elena | 08/10/2004, 10:11

Jo no he parlat de la SGAE ni de cobrar, només he parlat de respecte i educació cap a l'autor. No veig cap justificació per no esmentar el nom de l'autor.
icasellas

Fotografia en general.

icasellas | 08/10/2004, 14:51

Crec que en Tagarinet està confonent dues coses. Per una banda el fet de guanyar diners amb les fotos i per l'altra el fet de l'autoria del fotògraf. Les imatges siguin del tipus que siguin són instants puntuals, records o treballs molts personals que t'agrada ensenyar i els poses a internet, sense cobrar un cèntim. Però, el que trobo indispensable és que cada imatge porti incorporada el símbol de copyright i el nom de l'autor, perquè darrera de cada imatge hi ha un persona que l'ha creada. I que, quan algú descarregui aquesta imatge tingui el respecte de esmentar el nom de l'autor com a mínim.
Fabián

Autoría de las imágenes

Fabián | 08/10/2004, 17:02

No tengo en absoluto clara esta temática, ya que podemos hablar de la autoría de una imagen, porque alguien la ha hecho o creado, pero también podríamos hablar de la autoría de una idea.// Creo que una imagen puesta libremente en Internet, sin copyright ni otra indicación, es una imagen libre que quienquiera puede utilizar. Así en el álbum que empleo, se pueden dejar las imágenes en forma pública (totalmente libres), reservadas (para un grupo) o privadas.// Internet tiene, desde sus orígenes, una faceta de ser sus contenidos más que públicos, comunales; es decir, a la libre disposición. Hay webs que indican unas licencias de uso, generalmente indicando su origen// Así que no tengo una conclusión definida sobre los contenidos de Internet, aunque encuentro conveniente que haya un enlace hacia la página de donde provienen
Teo García

Imágenes e internet

Teo García | 18/10/2004, 14:18

Según tengo entendido una imagen que está puesta en Internet tiene el copyright del autor aunque éste no se indique explícitamente. // Estoy de acuerdo en que siempre y cuando uses una imagen copiada para usos no personales o dirigidos a varias personas es necesario (por solidaridad) citar la autoría. Y esto se puede aplicar tanto a imágenes como a textos, vídeos, etc. // De todas formas, almenos por los weblogs que suelo leer, hay muy buenos hábitos. La mayoría se enlaza al citar a alguien, al usar imágenes o al conocer una noticia a través de otra página. Creo que hay bastante conciencia y empatía en este sentido, sobre todo en los weblogers más "experimentados".
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb