Elena Vera

Bloc personal de la webmaster de BalearWeb

Versions accessibles: l'últim recurs

elenavera | 05 Octubre, 2004 14:15

Persona amb cadira de rodes a l'ordinador

Ahir, al programa La nit al dia, del Canal 33, la presentadora Mònica Terribas va entrevistar Enric Rovira-Beleta, arquitecte expert en accessibilitat. Rovira-Beleta, que va en cadira de rodes, va fer molt èmfasi en els beneficis que suposa per a tota la població en general, no tan sols per a les persones amb mobilitat reduïda, trencar les barreres arquitectòniques. Com a exemples va esmentar les persones que porten un carret de la compra, un cotxet d'infants, patins, etc. També va recalcar que actualment disposem de la tecnologia i coneixements per construir de forma accessible, sense que això impliqui oferir vies diferents per als "capacitats" i per als "discapacitats", és a dir, sense que es noti que la construcció està adaptada. Va parlar principalment d'arquitectura, però el seu discurs és perfectament aplicable a l'accessibilitat de les pàgines web.

A mesura que millora la sensibilització col·lectiva i la legislació sobre accessibilitat, es fa més freqüent trobar pàgines web que ofereixen "versions accessibles". Aquestes versions accessibles solen ser en format de text amb continguts simplificats. Però, igual que Rovira-Beleta, penso que aquestes "versions accessibles" no són la millor solució, en tot cas s'ha de veure com un últim recurs. On comença i on acaba la discapacitat? Qui s'atreveix a marcar una lína de divisió? Tots som discapacitats d'alguna manera o altra, és una qüestió de grau.

De la mateix manera com s'intenta integrar les persones amb problemes d'aprenentatge dins de l'aula "normal", s'ha d'intentar que les pàgines siguin accessibles però sense distincions. Tothom se'n beneficiarà: els que naveguen amb dispositius especials com PDA o telèfons mòbils, els que tenen una connexió lenta, els que no saben o no volen instal·lar-se plugins, els robots de recerca com ara Google, els que estan poc habituats a navegar, els que simplement no veuen gaire bé i volen ampliar la grandària de la lletra, etc, etc.

Rovira-Beleta va dir que a la carrera d'Arquitectura seria necessari incloure una assignatura obligatòria sobre accessibilitat i que seria una assignatura destinada a desaparèixer, ja que amb el temps simplement es farien les coses ben fetes i ja no seria necessària. Passa una cosa semblant amb la creació de pàgines web. Per fer pàgines web accessibles no és necessari ser un gran expert en discapacitats (tot i que ajuda) i crear versions "especials", sovint basta crear una única versió que compleixi els estandards que recomana el W3C i "dissenyar" pensant en la gran diversitat d'usuaris i dispositius de navegació que hi ha a la xarxa.

Comentaris

Teo García

Su web

Teo García | 17/10/2004, 20:14

La web de Enric Rovira-Beleta no es la panacea del diseño accesible y respetuoso de los estándares web. Faltan abreviaciones y acrónimos, la "nota legal" se abre con un inaccesible onclick en javascript, hay listados marcados con "::" (que los lectores de pantalla leerán: dos puntos dos puntos), las descripciones de las imágenes están enlazadas con una "D" sin ningún "title" informativo (de todas formas, para qué está el atributo "longdesc"?), etc. Además, el código HTML también es bastante mejorable, principalmente por el uso de tablas y la falta de semántica. Creo que es bastante mejorable. De momento me pondré en contacto con ellos copiando este comentario ofreciendo mi ayuda por si les interesa.
Teo García

Off-topic

Teo García | 17/10/2004, 20:31

mmm juraría que había dividido mi comentario en párrafos xD ¿es necesario separar los párrafos con su etiqueta correspondiente en HTML para que se refleje en el comentario? Por cierto, como me repito: "también es bastante mejorable [...] creo que es bastante mejorable" debo revisar los comentarios antes de enviarlos...
Teo García

Una semana después...

Teo García | 24/10/2004, 12:42

Ya han pasado 7 días desde que envie el correo electrónico a Rovira Beleta y, como es habitual en estos casos, no recibo respuesta alguna. // Sé que en la página de Rovira Beleta hay otras formas de contacto, pero no las voy a usar porque ya que me dan a elegir prefiero el correo electrónico y todavía espero respuesta. // No es la primera vez que me pasa, quizás para que hagan caso páginas como esta tenga que tener un weblog con muchas visitas en el que critique ferozmente su código y ofrezca las soluciones in situ (está bien utilizada esa expresíon aquí? xD). A veces uno se cansa...
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb