Elena Vera

Bloc personal de la webmaster de BalearWeb

Viatge al Mont Blanc i cursa UTMB 2016

elenavera | 01 Setembre, 2016 19:09 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

Enguany en Ramon i jo hem estat uns dels grans afortunats de prendre part en la 14a ediciˇ del UTMB, la reina de les curses de muntanyana d'ultra distÓncia, que se celebra anualment al voltant del massÝs del Mont Blanc, travessant tres pa´sos (Franša, ItÓlia i Su´ssa) i congregant milers de corredors procedents d'arreu del mˇn. I tambÚ hem tengut la sort de poder gaudir d'una setmana a Chamonix, centre neurÓlgic d'aquest gran esdeveniment esportiu. El bon ambient que es viu durant aquests dies a la capital dels Alps francesos Ús indescriptible, s'ha de viure, all˛ Ús la meca dels "trail runners". Si l'any passat ja va ser fantÓstic, enguany ha estat fins i tot millor.

A l'aviˇ d'anada de Palma a Ginebra ja vÓrem coincidir casualment amb amics mallorquins amb destinaciˇ a Chamonix, com ara en Jose Antonio de Sa Milana, en Jordi i en MartÝ, i el vol ja va ser molt divertit.

Amb en JosÚ Antonio

L'arribada a Chamonix amb EasyBus tambÚ va anar perfecta i abans que es fes fosc, ja ens havÝem instalĚlat a la mateixa caseta de fusta de l'any passat, on grÓcies a la propietÓria Mandy i la seva famÝlia ens sentim com a ca nostra.

EasyBus

La "nostra" caseta a Chamonix

Durant el dies previs a la cursa, vÓrem anar a visitar la fira del corredor i tambÚ vÓrem recˇrrer els ˙ltims 12km de la cursa, per tal d'habituar-nos a l'alšada i visionar-nos arribant a la meta.

Tren cap a Praz de Chamonix...

...DesprÚs pujar en telefŔric fins La FlegÚrŔ

Pujar un poc...

... i encara un poc mÚs...

...fins aquest rierol i desprÚs baixar caminant fins a Chamonix

Aquest mateix dia, tambÚ vÓrem anar a passar el primer control de material i a recollir el dorsal per a la cursa.

Amb els dorsals per a l'UTMB, tan difÝcils d'aconseguir

Tot anava sobre rodes: visita de rigor a "FastGood" Poco Loco, preparaciˇ de motxilles i bossa de corredor per deixar a la mitja part... I el llargament esperat divendres 26 d'agost, ens vÓrem plantar a la sortida felišos, animats i confiant poder completar els 170km de cursa dins les 46:30 hores de lÝmit.

MultitudinÓria i mÝtica sortida de l'UTMB, que impressiona mÚs des de fora, que des de dins.

L'˙nic que ens preocupava realment era l'alerta que ens va enviar l'organitzaciˇ sobre les altes temperatures que ens castigarien durant la cursa. De fet tots els noticiaris francesos varen estar informant durant els dies previs a la cursa sobre l'excepcional onada de calor que patia Franša.

Alerta roja per calor

I efectivament, la calorada va ser un problema i ens va causar a tots un desgast fÝsic addicional. I les estadÝstiques d'enguany ho demostren: dels 2.555 corredors que varen prendre la sortida de l'UTMB, nomÚs 1.468 (57,46% participants) varen arribar a la meta. La resta, un 42,54%, ens vÓrem veure obligats a retirar-nos pel camÝ, de forma voluntÓria o de forma foršada, com Ús el nostre cas. I Ús que en arribar al control d'Arnuva, dissabte 27 passades les 6 de la tarda, desprÚs de mÚs de mÚs 5700 metres de desnivell positiu i prop de 100km, els organitzadors ens van dir que estÓvem fora de temps i que no podÝem continuar. La veritat Ús que en aquell moment ens va saber molt, molt greu, per˛ no hi havia res a fer: l'organitzaciˇ de l'UTMB Ús molt estricta i Ús aixÝ com ha de ser per garantir la seguretat dels corredors i que tot funcioni com un rellotge. Per˛ vÓrem agafar el bus de tornada cap a Chamonix i va comenšar a tronar i llampegar, fet que ens va alleujar un poc la nostra pena, perquŔ ser-hi a la muntanya de nit i amb tempesta Ús perillˇs. D'altra banda, si bÚ Ús cert que havÝem somiat arribar a la meta junts, almenys vÓrem poder gaudir de la cursa durant mÚs de 24 hores, que no Ús poc. VÓrem cˇrrer junts prÓcticament tot el temps i si en algun punt ens separÓvem, ens reagrupaven als avituallaments.

Pujant cap a Le DÚlevret, no vaig fer moltes fotos per no gastar la bateria del m˛bil

Foto de l'organitzaciˇ, tambÚ pujant cap a Le DÚlevret

Baixant cap a Courmayeur (foto de l'organitzaciˇ).

Arribant a Courmayeur (foto de l'organitzaciˇ).

En Ramon anant cap al Refugi Bonatti darrera d'un altre corredor

Baixant cap a Arnuva, poc abans que ens ens obliguessin a abandonar (foto de l'organitzaciˇ).

El sistema de seguiment en viu de la cursa va fallar en algun moment i va informar err˛niament que en Ramon s'havia retirat, causant bastant confusiˇ als familiars i amics que ens seguien en viu. Per˛ el fet Ús que tots dos vÓrem arribar a Arnuva amb ganes de continuar i malauradament no vÓrem poder fer-ho.

L'endemÓ ens vÓrem aixecar molt animats i vÓrem anar a celebrar el 60 aniversari d'en Ramon a la Micro Brasserie de Chamonix-MBC, una hamburgueseria d'estil americÓ que ens havien recomanat.

Celebrant el 60 aniversari d'en Ramon

I desprÚs vÓrem anar a veure arribar els ˙ltims "finishers" del UTMB. ╔s realment emocionant veure la capacitat de patiment d'alguns corredors, com ara els que arriben amb l'esquena totalment de costat, molts!, possiblement amb pinšaments lumbars, i es desplomen en brašos dels sanitaris o familiars tot just travessar la meta.

Un dels ˙ltims "finishers" caminant completament tort

O veure arribar a l'˙ltim corredor, que Ús aplaudit mÚs que el primer i tambÚ rep un gran reconeixement a la cerim˛nia de lliurament de premis: posa la pell de gallina.

La darrera "finisher", acompanyada dels "Fermeurs" que tanquen la cursa

Les primeres 10 dones i els primers 10 homes del UTMB

La setmana de l'UTMB es clou amb un sopar de comiat per a tots els corredors i organitzadors amenitzat amb m˙sica en directe i projeccions de vÝdeo, on vÓrem tenir l'oportunitat de fer nous amics i saludar alguns companys mallorquins, com en Llorenš de Sa Milana, o n'└ngels Llobera, una de les 131 admirables dones que han estat capaces d'arribar a la meta enguany.

Amb en Llorenš de Sa Milana

Sopar gratu´t per als corredors, molt bo!

Un cop acabada la setmana de l'UTMB i com que a la cursa ens havÝem quedat amb forces i ganes de seguir trescant pel Mont Blanc, el dilluns vÓrem anar a fer dos entrenaments lleugers per la zona, un al matÝ i un a l'horabaixa. Al matÝ vÓrem fer una ruta circular pels buc˛lics pobles d'ArgentiŔre, Le Tour i TrÚ-le-Champ.

Arribant a Le Tour

I a l'horabaixa vÓrem a anar a repassar els primers 8 km de la cursa, de Chamonix fins Les Houches, ja que l'any que ve intentarem tenir sort en el sorteig de dorsals, si ens toca tornarem a intentar completar els 170km en competiciˇ, i si no ens toca els farem pel nostre compte, en etapes.

Arribant a les Houches

L'˙ltim dia a Chamonix, dimarts 30 d'agost, vÓrem aprofitar per passejar i visitar algunes de les moltes botigues dedicades als esports de muntanya que s'escampen per tot el poble, per menjar-nos una deliciosa pizza a La Roulotte i per anar a veure aterrar els intrŔpids parapentistes que es veuen volar constantment sobre la vall de Chamonix.

La Roulotte

Parapentista aprenent a volar

Hydrospeed al riu Arve de Chamonix

Repeteixo, si tot va bÚ, l'any que ve hi tornarem: all˛ Ús el paradÝs per a nosaltres.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb