Elena Vera

Bloc personal de la webmaster de BalearWeb

Dos complements nous al servei de blocs de BalearWeb: Gravatars i Comentaris recents

elenavera | 30 Setembre, 2006 09:29 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

L'altre dia vaig estar fent proves amb gravatars, dubtava si instal·lar el complement als blocs o no, al final hem optat per fer-lo i cadascú és lliure d'activar-lo o no. La veritat és que els avatars aquests que il·lustren els comentaris dels usuaris tenen bastant bona acollida entre el món dels blocs. La pega és que primer has de sol·licitar que registrin l'avatar a gravatar.com i el servei a vegades va molt lent. A l'article on comentava el tema dels gravatars podeu veure'n uns exemples. En qualsevol cas, si els vols provar al teu bloc, pots activar el complement entrant a Arranjaments > Aspecte > Gravatars.

També hem instal·lat un altre complement que permet mostrar al menú lateral de navegació una llista amb els comentaris més recents que hagin fet els lectors del teu bloc. Com la majoria de complements, l'activació és opcional i es fa a través dels Arranjaments > Activitats recents > Comentaris recents.

Em queda pendent instal·lar el complement Editor de plantilles. A veure si em dóna temps d'instal·lar-lo aquest cap de setmana.

Acabem d'esborrar 6000 comentaris d'spam

elenavera | 30 Setembre, 2006 08:38 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

Entre avui i ahir hem patit l'atac d'un fastigós spammejador que ha fet més de 6000 comentaris d'spam als blocs de BalearWeb. De forma excepcional i tractant-se d'una quantitat tan grossa, hem entrat "d'ofici" a esborrar tots els comentaris.

No obstant us recordo, per si no ho heu fet encara, que heu d'entrar a les opcions de configuració del bloc i activar les mesures de protecció contra spam.

Després publicaré un altre article sobre dos complements nous que hem instal·lat: un per mostrar gravatars i un per mostrar els comentaris recents al menú lateral de navegació

Assigna el teu bloc i articles a la categoria global corresponent

elenavera | 28 Setembre, 2006 15:06 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

Una de les novetats del servei de blocs de BalearWeb és la possibilitat d'assignar cada bloc a una categoria específica dins del portal col·lecctiu. Això facilita la localització de blocs per temes: Art, Educació, Esport, Fotografia... Per assignar el teu bloc a una categoria específica, entra dins Arranjaments > Preferències del bloc.

D'altra banda hi ha les categories d'articles: a les quals poden assignar cada article que escrivim. Així, per exemple, el teu bloc pot estar classificat dins de la categoria d'Educació, i en canvi pots escriure un articles dins la categoria d'Educació, un altre a la categoria de Política, etc. L'elecció de categoria d'articles es fa en el noment d'afegir un article amb les opcions que hi ha a la dreta de l'editor.

Proves amb gravatars

elenavera | 28 Setembre, 2006 07:35 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

Hem instal·lat un nou complement però de moment només es pot emprar a la plantilla verda, com la d'aquest bloc. És que no tinc molt clar si aquest complement despertarà interès. El complement permet il·lustrar els comentaris dels usuaris amb una petita imatge. El sistema funciona a base del servei Gravatar - Globaly Recognized Avatar. Aquest servei permet associar una imatge a cada adreça de correu. Aleshores cada cop que escrius un comentari a un bloc que tingui suport per a Gravatars, pots fer que es mostri la teva imatge simplement pel fet d'indicar la teva adreça d'email. Per descomptat, l'adreça d'email queda totalment oculta i protegida contra els spammers.

El servei Gravatar no és nou, ja fa uns quants anys que és famós a nivell mundial, tant és així que a vegades fins i tot costa un poc poder accedir-hi a la web i a vegades les imatges van un poc lentes.

Si ja disposes del teu propi Gravatar, pots escriure algun comentari en aquest bloc indicanat el teu email al camp corresponent per mostrar la vostra imatge. Si encara no tens cap Gravatar i en vols un, pots registrar-te online de forma gratuïta i fàcil. Simplement cal indicar una adreça de correu i triar una contrasenya. Rebràs un correu electrònic amb una URL per confirmar l'alta. Acte seguit podràs pujar una imatge al servei que no excedeixi les 100kb. La imatge és redimensionarà a 80x80pixels, si és que no la envies ja amb aquestes mides. És important que la imatge sigui quadrada.

Abans de poder emprar la teva imatge a qualsevol bloc, caldrà que sigui avaluada pels administradors del servei Gravatar i se li assignarà una qualificació. En aquest bloc només s'accepten imatges qualificades amb la lletra G, és a dir les imatges que no són violentes, obscenes... les que són aptes per a qualsevol tipus de web.

Bé, ja veurem què tal resulta el complement. Si veig que desperta un mínim d'interès, l'activaré a totes les plantilles perquè el pugui emprar tothom qui vulgui activant-lo a través dels Arranjaments del bloc. Ara per provar-lo cal emprar a més a més la plantilla verda.

Com instal·lar un comptador de visites al bloc?

elenavera | 27 Setembre, 2006 17:49 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

El servei de blocs de BalearWeb disposa d'un complement que permet utilitzar el sistema d'estadístiques Google Analytics, servei gratuït de Google que facilita informació extensa i detallada sobre el nombre de visites, ubicació geogràfica dels usuaris, procedència de les visites, etc. Per activar el complement primer cal sol·licitar un compte a Google Analytics i un cop ens l'hagin concedit, s'ha d'entrar al l'administració del bloc: Arranjaments > Google Analytics i activar el complement.

Sé que ja hi ha uns quants usuaris que han activat el complement i n'estan molt contents. La informació que facilita Google Analytics és tan detallada que fins i tot et diu, per exemple, de quin poble de Mallorca et visiten!

Com inserir una imatge personalitzada a la plantilla del teu bloc

elenavera | 26 Setembre, 2006 07:31 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

Per inserir una imatge personalitza a la plantilla del teu bloc, que a més a més es mostrarà a la pàgina principal i altres seccions col·lectives del servei de blocs de BalearWeb el primer que hem de fer és col·locar la imatge als àlbums del bloc. Per això entrarem a l'administració dels blocs, secció Fitxers > Afegir recurs. Després accedirem a la secció Arranjaments > Preferències de l'usuari i allà escollirem la imatge com a imatge de l'usuari. Dins de la mateixa secció de Preferències de l'usuari hem d'introduir algun text al camp que diu Biografia de l'usuari. En algunes plantilles és necessari omplir els dos camps (imatge i biografia) perquè els visualitzi la informació. Si falta la biografia o la foto, aleshores no es mostra res. En algunes plantilles basta incloure una de les dues informacions.

Si encara no has posat cap imatge al teu bloc, a què esperes?

Complement opcional per moderar els comentaris del bloc

elenavera | 25 Setembre, 2006 12:12 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

Seguint el procés d'incorporació de millores en el servei de blocs de BalearWeb, hem instal·lat un nou complement que permet moderar els comentaris que es fan als articles per posposar-ne la publicació fins que siguin revisats i marcats com a comentaris vàlids. Els usuaris que vulguin utilitzar aquesta funcionalitat han d'entrar dins de la secció Arranjaments > Moderació i activar el servei. Aquest complement se suma a les mesures de protecció contra el correu publicitari o spam disponibles.

He activat el servei en el meu bloc personal i podeu veure que el formulari per afegir comentaris va precedit amb una nota que informa els usuaris sobre la moderació.

Activa el filtre anti spam del teu bloc

elenavera | 19 Setembre, 2006 07:23 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

El nou sistema de blocs de BalearWeb no incorporar per defecte el filtre anti-spam que veníem utilitzant fins ara. Aquesta funcionalitat s'afegeix com plugin o complement i perquè funcioni cal activar-lo a cada bloc. Tots els usuaris haurien d'entrar dins de l'eina d'administració, accedir a la secció Arranjaments, després entrar a Content Filter i aquí dins activar la caixa de verificació que hi ha al costat de Enable this plugin.

Després cal repetir el mateix procés amb el complement anomenat Host Block Plugin

Cada vegada que BalearWeb instal·li algun complement, els usuaris que el vulguin utilitzar hauran d'activar-lo al seu bloc. De moment tenim previst instal·lar properament els següents complements:

  • Moderació: pluguin que permet frenar la publicació dels comentaris fins que l'autor del bloc dóna el vist i plau
  • Editor de plantilles: pluguin que facilita l'edició de plantilles a través del panell d'administració.
  • Comentaris recents: plugin que mostra els comentaris recents de forma conjunta a la portada del bloc o al menú, allà on es vulgui mostrar.

I possiblement s'aniran afegint altres complements.

Els usuaris que tinguin algun dubte sobre els plugins o complements, poden adreçar les seves consultes al fòrum

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb