Elena Vera

Bloc personal de la webmaster de BalearWeb

Fotos, imatges i drets d'autor

elenavera | 08 Octubre, 2004 07:37 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

Deixant de banda les qüestions legals, trobo de mal gust una pràctica molt estesa a Internet consistent en cercar imatges i utilitzar-les a tort i a dret, sense ni tan sols citar el nom de l'autor, ni la pàgina d'on s'ha extret. Amb la popularització dels blocs, aquesta pràctica encara s'ha estès més i crec que demana una reflexió. Quin dret tenim a utilitzar el treball d'altres persones sense ni tan sols esmentar la seva autoria? Al món acadèmic s'insisteix molt en citar la bibliografia utilitzada, però crec que no s'insisteix prou en el tema de les imatges. Ja a l'escola, aprenem a retallar i enganxar imatges extretes de revistes, llibres, etc. i poques vegades citem d'on les hem tret. Quan aquests treballs no surten de l'àmbit escolar o personal, això no suposa un greu problema. Però en el moment que els treballs es comencen a publicar a la xarxa, la situació canvia, ja que les imatges queden a l'abast de tothom. Encara que l'autor no indiqui que les imatges estan protegides amb copyright, crec que sempre s'hauria d'esmentar l'autoria de les imatges, i si l'origen és una web, també s'hi hauria de posar un enllaç.

Google ja ha actualitzat el PageRank després de 106 dies d'espera!

elenavera | 07 Octubre, 2004 07:02 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

Tal com vaig comentar fa cosa d'un mes, Google ha estat un llarg període de temps sense actualitzar el seu sistema de PageRank, almenys de forma visible. Ahir, després de 106 dies d'espera, finalment les dades s'han actualitzat. Després d'aquesta actualització, el servei de blocs de BalearWeb mostra un PageRank de 5, que no està gens malament, tot i que jo esperava un 6.

Pel que fa als usuaris, n'hi ha que també mostren un PageRank de 5, com ara en Jander, però crec que la majoria tenen un 4 o 3.

Per si algú no ho sap, el PageRank es calcula en funció de la quantitat i qualitat dels enllaços que apunten cap a teva la web. Com més enllaços, millor PageRank. I com més PageRank, millor presència als buscadors tipus Google.

Versions accessibles: l'últim recurs

elenavera | 05 Octubre, 2004 14:15

Persona amb cadira de rodes a l'ordinador

Ahir, al programa La nit al dia, del Canal 33, la presentadora Mònica Terribas va entrevistar Enric Rovira-Beleta, arquitecte expert en accessibilitat. Rovira-Beleta, que va en cadira de rodes, va fer molt èmfasi en els beneficis que suposa per a tota la població en general, no tan sols per a les persones amb mobilitat reduïda, trencar les barreres arquitectòniques. Com a exemples va esmentar les persones que porten un carret de la compra, un cotxet d'infants, patins, etc. També va recalcar que actualment disposem de la tecnologia i coneixements per construir de forma accessible, sense que això impliqui oferir vies diferents per als "capacitats" i per als "discapacitats", és a dir, sense que es noti que la construcció està adaptada. Va parlar principalment d'arquitectura, però el seu discurs és perfectament aplicable a l'accessibilitat de les pàgines web.

A mesura que millora la sensibilització col·lectiva i la legislació sobre accessibilitat, es fa més freqüent trobar pàgines web que ofereixen "versions accessibles". Aquestes versions accessibles solen ser en format de text amb continguts simplificats. Però, igual que Rovira-Beleta, penso que aquestes "versions accessibles" no són la millor solució, en tot cas s'ha de veure com un últim recurs. On comença i on acaba la discapacitat? Qui s'atreveix a marcar una lína de divisió? Tots som discapacitats d'alguna manera o altra, és una qüestió de grau.

De la mateix manera com s'intenta integrar les persones amb problemes d'aprenentatge dins de l'aula "normal", s'ha d'intentar que les pàgines siguin accessibles però sense distincions. Tothom se'n beneficiarà: els que naveguen amb dispositius especials com PDA o telèfons mòbils, els que tenen una connexió lenta, els que no saben o no volen instal·lar-se plugins, els robots de recerca com ara Google, els que estan poc habituats a navegar, els que simplement no veuen gaire bé i volen ampliar la grandària de la lletra, etc, etc.

Rovira-Beleta va dir que a la carrera d'Arquitectura seria necessari incloure una assignatura obligatòria sobre accessibilitat i que seria una assignatura destinada a desaparèixer, ja que amb el temps simplement es farien les coses ben fetes i ja no seria necessària. Passa una cosa semblant amb la creació de pàgines web. Per fer pàgines web accessibles no és necessari ser un gran expert en discapacitats (tot i que ajuda) i crear versions "especials", sovint basta crear una única versió que compleixi els estandards que recomana el W3C i "dissenyar" pensant en la gran diversitat d'usuaris i dispositius de navegació que hi ha a la xarxa.

Com mostrar els titulars dels blocs a d'altres pàgines

elenavera | 01 Octubre, 2004 17:22 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

Arran d'una consulta que ha fet n'Isabel al Fòrum de suport del servei de blocs de BalearWeb he instal·lat al servidor el programa Feed2JS que permet mostrar els titulars dels blocs a qualsevol pàgina web. He fet alguns retocs al programa, amb l'ajuda del meu amic Josep Torrens, per tal que aplicar-lo sigui tan senzill com copiar i enganxar unes línies de codi.

Qui es pot beneficiar d'aquest invent? Per exemple, en Pep Maria Miró Llull té un bloc http://bloc.balearweb.net/mirollull i una pàgina personal a http://www.mallorcaweb.net/mirollull. Ell pot emprar el sistema per mostrar els titulars del seu bloc a la seva pàgina personal. I com ell n'hi ha molts.

Hi ha dues solucions: una a base de PHP i una a base de JavaScript. La millor opció és la que utilitza PHP, ja que hi ha navegadors que no llegeixen el JavaScript (com ara Lynx o el robot de Google) i usuaris que el tenen desactivat per qüestions de seguretat. Per poder emprar aquesta opció PHP és necessari que la pàgina on volem mostrar els titulars estigui allotjada a un servidor amb suport PHP.

Els usuaris del servei de hosting gratuït de BalearWeb poden emprar qualsevol de les dues opcions, ja que el servidor té suport PHP. Simplement cal que les seves pàgines tinguin l'extensió .php, en comptes de .html

A les pàgines on no hi hagi suport PHP, o simplement no es vulgui modificar l'extensió .html per .php, es pot emprar la segona opció, amb JavaScript. Tan sols cal tenir en compte que els navegadors que no llegeixin JavaScript en lloc de veure directament els titulars, veuran només un enllaç cap un altra pàgina, on sí es mostraran els titulars. Això tampoc suposa un greu problema, ja que finalment s'accedeix al contingut igualment.

Les instruccions i exemples es troben al forum. Si heu de fer alguna consulta sobre aquest tema, podeu emprar el mateix forum.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb